Renskötare välkomnar snabbare beslut

Naturvårdsverkets förslag till en ny rovdjurspolitik som bland annat föreslår att länsstyrelserna ska få en utökad rätt att besluta om jakt på stora rovdjur välkomnas av bland andra Rune Stokke, som är ordförande i Udtja sameby. Inte minst pekar han på att det kommer att skapa kortare beslutsvägar.

Naturvårdsverkets förslag innebär att länsstyrelserna ska få fatta de flesta besluten om skyddsjakt och förvaltningsjakt istället för Naturvårdsverket.

Rune Stokke som är ordförande i Udtja sameby pekar på att det kommer att skapa en mycket kortare dialog mellan den skadedrabbade och myndigheten.

– Som det är nu går ärendet många gånger från den skadedrabbade till länsstyrelsen och därifrån till Naturvårdsverket. Det blir som ett led kortare. Att man kanske får beslut på skyddsjakt med några timmars varsel, så man kan utföra den när man har problemet, säger Rune Stokke.

Utredningen föreslår också att den naturliga invandringen av varg från öster ska underlättas men utan inplantering av varg, detta för att förhindra inavel. Men Rune Stokke tycker att vargen inte alls ska finnas i områden där renskötsel bedrivs.

– De hör ju inte hemma i renskötselområdet. De kanske kan vara i södra Sverige om de inte ställer till alltför stora besvär för ortsbefolkningen. Men renskötsel och vargar det måste vi få slippa som renskötare och renägare, säger han.

Hur ska man göra då?

– Jag vet inte riktigt. Jag har ju själv varit drabbad av vargar. De här senaste åren har det kommit in sådana här genomfartsdjur och ställt till ganska stor skada. Dels att de har skingrat renarna och så har de dödat ganska många renar, och så ställer det till en massa merarbete och oro bland renskötarna, säger Rune Stokke.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".