Johan Lindahl och hunden Campa på F21 i Luleå. <br>Foto: André Pettersson/SR Norrbotten.

Hotet både förargar och oroar personalen

Det största hotet mot flygflottiljen på många år, och dessutom utan hänsyn till förutsättningar eller säkerhetspolitik. Så beskriver en av de anställda på F21 det senaste förslaget om centralisering av bland annat värnpliktsutbildningen till södra Sverige.

Johan Lindahl, som är officer vid flygflottiljen F 21 i Luleå, är både arg och oroad för sitt jobb.

– Inom Försvarsmakten är vi vana att leva med kniven på strupen, men jag måste säga att sedan min anställning i början av 1990-talet så känns det här som det största hotet jag varit med om, säger han.

Samtidigt kontaterar Johan Lindahl att han kan köpa att han blir av med jobbet.  

– Vi lever i en sådan organisation att vi ska kunna ta order och gilla läget, men i det här fallet är det så många konstiga beslut och antaganden som gjorts att det inte finns någon rim och reson i det. Så man blir lite förbannad och besviken på hur de behandlar oss och verksamheten och skattebetalarnas pengar, säger han.

Vad är det största problemet med förslaget, anser du?

– Det är att man flyttar en fungerande verksamhet både från F21 i Luleå och F17 i Ronneby till förmån för Linköping bara för att man ska centraliesera. Man tittar inget på säkerhetspolitiskt hot, ingenting på kompetenstapp, man tittar inte heller på de regionala möjligheterna att verka tillsammans i Barentsregionen med en full stridsgrupp som F21, I19 och A9 skulle kunna göra.

Förslaget som just nu diskuteras inom Försvarsmakten är att centralisera den grundläggande soldatutbildningen från 2010, och huvuddelen av det förband som har till uppgift att upprätta flygbaser ska centraliseras till ett ställe. Luleå borde vara ett sådant ställe, anser Johan Lindahl som tror att kvaliteten kommer i andra hand.

– Det är ju sällan någonting centraliseras uppe i norr, utan det brukar ju ramla söderut. Men det vi hoppas på nu är att det innan vecka 12 lyfts upp på politisk nivå och att man säger att ”så här får Försvarsmakten inte göra”. Just nu känns det som att man jobbar i det fördolda och vill tvinga folk att flytta i hopp om att de ska säga upp sig.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

"Man blir lite förbannad och besviken på hur de behandlar oss och verksamheten och skattebetalarnas pengar."

Johan Lindahl, officer F 21

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".