Säkrad dollarkurs blev dålig affär

LKAB har bundit sig vid en dollarkurs som, jämfört med dagens valutakurs, innebär att gruvbolaget förlorar tre miljarder kronor under året. Med facit i hand var det ingen bra affär, konstaterar LKABs ekonomidirektör Leif Boström.

LKAB får betalt i amerikanska dollar för all järnmalm.

Gruvbolaget brukar säkra dollarkursen för en stor del av sina järnmalmsaffärer i förväg för att trygga inkomsterna om dollarn skulle sjunka mycket i värde.

I somras låste LKAB dollarkursen för en stor del av 2009 års inkomster. Men sen dess har dollarn blivit betydligt mer värd.

– Jämför man dagens dollarkurs med den dollarkurs vi har säkrat så är det helt klart en stor skillnad. Det är klart att idag hade det varit trevligt att inte ha tagit det beslutet. Men vid det tillfället var det rätt beslut att ta för då förutspådde man att dollarn skulle sjunka ännu mer. I dagsläget är det väldigt enkelt att säga att så blev det inte, säger LKABs ekonomidirektör Leif Boström.

Gruvföretaget har för det här året låst dollarkursen för motsvarande åtta miljarder svenska kronor. Om man hade säkrat dollarn idag istället hade värdet varit drygt 11 miljarder svenska kronor istället för åtta.

– För oss är dollarkursen oerhört viktig. Den påverkar direkt de intäkter vi får in i svenska kronor i slutänden, säger Leif Boström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".