Nya sparkrav på länets kommuner

Kommunerna i Norrbotten tvingas spara ännu mer än de beräknade senast i december. Det visar skatteprognoserna för de tre kommande åren från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Exempelvis försämras Bodens och Luleås ekonomi med minst 150 miljoner kronor kronor i varje kommun fram till och med 2011.

SKL konstaterar att sedan december 2008 har flera saker inträffat som påverkar bilden av framtiden i negativ riktning. Kommunsektorns skatteintäkter beräknas bli 5 miljarder kronor lägre i år och nära 11 miljarder kronor lägre nästa år än SKL;s prognos före jul. SKL ser också att den förväntade återhämtningen i ekonomin har skjutits fram i tid och att det planerade införandet av en ”broms” i pensionssystemet i januari 2010 påverkar det kommunala skatteunderlaget och dess ekonomi.

Olle Lindström, kommunalråd (M) i Boden:

- I år är det inte så stora underskott, säger Olle Lindström. Men 2010 kan bli mer dramatiskt. Som det ser ut kan det bli 60 miljoner kronor mindre än vår prognos. Och 2011 är lite svårt att överblicka, men runt 50 miljoner kronor i underskott blir det troligen, säger han.

Karl Petersen, kommunalråd (S) i Luleå:

- Det här var väntat, konjunkturen är ju nere och mindre folk i arbete gör att mindre skatt kommer in.

- Men i Luleå har vi förberett oss för detta. Vi sparar en procent i år och de två åren efter det sparar vi två procent varje år, säger Petersen.

Han tillägger att det viktigaste nu är att kommunerna inte får panik, utan hanterar ekonomin på ett klokt sätt.

-Nu ökar förstås trycket på regeringen eftersom alla kommuner drabbas, säger Karl Petersen.

Han och andra kommunalråd i länet och i landet har bett regeringen att gå in med nya miljarder i kommunerna.

- Om de inte sker så kan vi få mycket stora varsel ute i den kommunala sektorn, säger Petersen.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".