Fortsatt debatt kring kvarlevor

Debatten kring de mänskliga kvarlevor med samiskt ursprung som finns på Historiska museet fortsätter. Historiska museet vill återläma ett samiskt kranium till samerna för begravning. Men det finns de som tror att museet har fler som borde begravas.  

Konstnären Ros Marie Huuva, som bland annat samlat in namn över hela landet för att alla samiska kvarlevor på institutioner ska återlämnas, tror att museet döljer någonting och att det finns fler.

- Ajttemuseet gjorde en inventering 2004. Där står det att Historiska muséet har ett 40-tal samiska kranier och cirka tio till femton samiska skelett och nu krymper det till nästan ingenting, säger Ros Marie Huuva.

Historiska muséets chef Lars Amrén säger att det inte handlar om att dölja något. Han säger att det endast finns ett kranium som säkert kan konstateras vara samiskt. De andra är så gamla att det är svårt att avgöra etniciteten.

- Ett kranium från Lycksele har vi såna skriftliga uppgifter på att det finns en tydlig samisk koppling och att det bör återlämnas. Vi rekommenderar också att regeringen medger att det begravs, säger Lars Amrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".