Polisen efterlyser mer utbildning

Tre av fyra poliser känner sig oroliga när de ska hantera psykiskt sjuka personer. I Norrbotten utför polisen dagligen hämtningar av psykistkt sjuka på uppdrag av läkare och nu efterlyser polisförbundet mer utbildning för att de som utför uppdragen ska känna sig säkra.

Vid en handräckning har en läkare begärt hjälp av polisen för att antingen utföra en undersökning i bostaden eller att föra patienten till vårdcentral eller sjukhus för vård. Handräckning kan även begäras då en patient varit på permission och ska tillbaka till sjukhus.

I en undersökning som Polisförbundet gjort säger tre av fyra poliser att de känner sig dåligt förberedda när de ska på handräckning.

– Man vet aldrig vilken situation man står inför, det är det som kan skapa oro och stress, säger Peter Wallerström, som är vice ordförande för Polisförbundet i Norrbotten.

Problemet är påtalat för ledningen utan att desto mer hänt, men Peter Wallerström är övertygad om vad som behövs göras.

– Vi behöver utbildas mer och så har vi ett gammalt önskemål om att få använda elpistoler i stället för att använda skjutvapen. Vi behöver både utbildning och utrustning för att utföra uppdragen och dit har vi en bit kvar, säger han.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".