Privata tågbolag kritiseras

Det har blivit sämre service sedan tågtrafiken i Norrland togs över av privata tågbolag. Det menar före detta Kirunabon Ann-Katrin Haraldsson, som under flera års tid åkt tåg mellan Stockholm och Kiruna. Hon har nu skrivit brev till flera myndigheter, där hon påpekat bristerna om bland annat slitna vagnar. Något som Olof Eriksson, vd för Connex Norrlandstrafik, håller med om. Samtidigt säger han att det är staten och de privata tågbolagens gemensamma ansvar att renovera och investera i nya tåg.
Som exempel i brevet som Ann-Katrin Haraldsson skickat till olika myndigheter nämner hon att Connex tåg är konstruerade så att restaurangvagnen som ligger mitt i tåget är tidvis låst under natten. Det innebär att resenärer som sitter på den ena sidan av restaurangvagnen inte har möjlighet att komma fram till jourpersonalen. Det går heller inte att få dricksvatten på tåget utom i nödfall. Nya tåg är ett gemensamt ansvar Olof Eriksson, vd för Connex Norrlandstrafik medger att de under värmeböljan hade lastat för lite vatten, men säger att man nu ser till att det finns lastat ordentligt med vatten på tågen. Vad gäller de slitna vagnarna håller Olof Eriksson, med om att dom flesta vagnarna är omoderna. Samtidigt hävdar han att det är de enda vagnarna som står till buds hyra av SJ till Norrlandstrafiken. Olof Eriksson anser också att trafikföretagen och SJ gemensamt ska satsa pengar på att renovera tågen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".