Omfattande prostitution i Norrbotten

En granskning som rikskriminalen har gjort visar att prostitutionen med ryska kvinnor i länet förekommer och att den är omfattande. Dessutom är minderåriga flickor inblandade i sexhandeln. De här uppgifterna, som går stick i stäv med uppgifterna från länskriminalen, gör nu att rikskriminalen tar över utredningen kring prostitution och människohandel i Norrbotten.
Tidigare i år lämnade rikskriminalen en rapport till regeringen som uppgav att det förekom bordeller med ryska kvinnor och att ett stort antal män och kvinnor är inblandade i sexhandel över svensk-finska gränsen. Något som förnekades av länspolisledningen i Norrbotten. Den lokala polis som lämnat uppgifterna blev dessutom omplacerad, då hans chefer ansåg att han hade överdrivit. Därför genomförde rikskriminalen en egen undersökning. Sexhandel med minderåriga Den nya utredningen visar att det rör sig om grov brottslighet med internationell prägel. Kriminalinspektör Patrik Engström som har snabbutrett sexhandeln i Norrbotten slår fast att prostitutionen är omfattande och utbredd. Det finns också indikationer på människohandel, i vissa fall med flickor under 18 år. Det är företrädesvis ryska kvinnor som säljer sex, via en camping i Torneå som bas. Dit kommer män och kvinnor varje veckoslut. En del stannar kvar på campingen, medan andra åker över gränsen till Sverige. Trots det tror inte Patrik Engström att Norrbotten skulle vara mer utsatt än andra län. Rikskriminalen tar över utredningen Efter slutsatserna i den nya utredningen har rikskriminalen beslutat att helt och hållet ta över utredningen om människohandeln och prostitution i Norrbotten. Dessutom är åklagare inkopplade och flera förundersökningar mot svenska män ska påbörjas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".