Anna Hövenmark (V).

"Maud ser gärna att vi dör omgående"

Jokkmokks kommun kommer att hamna i en svår ekonomisk situation, om man inte genomför drastiska sparåtgärder. I september riskerar kommunkassan att stå tom, då det saknas 15 miljoner kronor. Kommunalrådet Anna Hövenmark (V) är inte nådig i sin kritik mot regeringen.

På tisdagen är Vänsterpartiets kommunalråd Anna Hövenmark på konferens med näringsminister Maud Olofsson (C). Och hon är kritisk mot att ministern inte hjälper kommunerna.

– Det är en konferens om regional tillväxt och det kan ju vara intressant att höra vad Maud Olofsson säger. För mig framstår hon som en av de personer, som gärna ser att vi dör omgående uppe hos oss. Så allvarligt är det, om vi ser på siffrorna för 2010. De är inte mycket bättre än årets siffror. Även om vi lägger ned skolor och slaktar lite ditt och datt under 2009 ska vi minska kostnaderna lika mycket nästa år, säger Anna Hövenmark.

Den kommunala budgetberedningen träffas nu nästan dagligen för att diskutera det besvärliga ekonomiska läget. Det saknas 15 miljoner på grund av ökade kostnader och minskade inkomster. Det motsvarar hela budgeten för samhällsbyggnadsnämnden och kulturnämnden och Anna Hövenmark är inte nådig mot regeringen.

– Det som gör mig så upprörd är att man säger att nu gäller det bara att dra ned, men det har ju våra kommuner gjort under så många år. Det finns ingen grädde att ta bort, det är redan borttaget, säger hon.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".