Prestigekrig över utredningar

Det var igår som rikskrim presenterade sin nya rapport som visar på omfattande å utbredd prostitution, koppleri och människohandel. Nu inleds förundersökningar mot flera män, berättar Lars Nylén som är chef för Rikskrim.
Först gjorde Rikskrim en utredning i februari om sexhandeln. Men den gillades inte av länets polisledning. Överdrivet och uppblåst ansåg man och tvingade Rikskriminalen att göra om rapporten. Igår presenterades den och pekar på omfattande och utbredd prostitution som främst utgår från en camping i Torneå dit svenska män kommer för att köpa eller hämta hem företrädesvis ryska kvinnor. Men istället för att diskutera problemet ägnar sig respektive myndighet åt prestigekrig. Länspolisen anser att rikskrim fallit för trycket från organisationer och politiker och att problemet är överdrivet. Rikskrim svarar med att överta utredningarna och utbilda norrbottenspoliserna i sexhandel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".