1 av 2
2 av 2
Jörgen Lövgren (S) styrelseordförande för Tekniska verken i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson

Kiruna blir sopornas stad

15 lastbilar med sopor rullar varje dag in till sopförbränningsanläggningen i Kiruna, vilket förstås innebär en mängd avgaser och utsläpp. Och de långväga soptransporterna kan bli mer än dubbelt så många om Tekniska verken driver igenom planerna på att öka sopimporten från Norge.

Varje dag, året runt, rullar 15 lastbilar med sopor in i Kiruna. De flesta har åkt från olika kommuner i Norge. Om det kommunala bolaget Tekniska verken får igenom sina planer på att mer än fördubbla sopförbränningen inom några år skulle det betyda att runt 35 lastbilslass med sopor kommer att anlända varje dag.

Tekniska verkens styrelseordförande Jörgen Lövgren (S) säger att miljöaspekten i soptransporterna diskuteras. 

– Vi förstår att om vi ska lyckas med det här projektet, få miljörörelsen med oss och få en förståelse bland politikerna så måste vi göra transporten miljövänligare. Därför har vi i vår totala satsning på miljö och energi med ett bioenergiprojekt. Vi talar också om vindkraftverk och transporter via järnväg.

Jörgen Lövgren hoppas att soplassen i framtiden ska gå till ett nytt stort kraftvärmeverk som skulle byggas inne på gruvindustriområdet. Han menar att det kan ge miljöeffekter som uppväger allt lastbilskörande med sopor. 

– Lyckas vi utöka sopförbränningen i Kiruna är vår förhoppning att LKAB ska använda energin i form av el till företagets produktion. Det gör ju att LKAB tar in mindre fossila bränslen, till exempel mindre olja som skeppas över haven. Ställ katastrofen av att en oljetanker förliser mot att lastbilar släpper ut avgaser eller koldioxid under den här transporten, säger Jörgen Lövgren (S). Regeringen beslutar idag att anslå ytterligare 30 miljoner kronor för att stärka tillgången på drivmedel i glesbygden och av summan går närmare fem miljoner till Norrbotten.Regeringen beslutar idag att anslå ytterligare 30 miljoner kronor för att stärka tillgången på drivmedel i glesbygden och av summan går närmare fem miljoner till Norrbotten.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".