Landstingsråden Agneta Granström (MP) och Monica Carlsson (V). Foto: Niklas Jälén, SR Norrbotten.

Boken om hur unga mår i Norrbotten

Unga i Norrbotten mår överlag bra, även om det finns problem med aborter, fetma och droger. Det är framgår av en undersökning, som landstingsledningen gjort. Syftet med undersökningen och den nya boken har också varit att lyfta fram goda exempel på hur ungdomar förbättrat sin situation.

Det är de tre landstingsråden Britt Westerlund (S), Monica Carlsson (V) och Agneta Granström (MP) som besökt länets samtliga kommuner och pratat med ungdomar om till exempel problem med fetma, mycket läskdrickande, alkohol, aborter och att flickor inte vågar gå ut ensamma på kvällarna.

Men ungdomarna har också lyft fram de positiva satsningar, som görs,. Exempelvis att införa rökstopp i Arjeplog, göra skolvägarna säkrare i Övertorneå, samla olika aktiviter till Pajala badhus och öka det egna ansvaret i Kalix.

– Jag tror att det är lite bättre att vara ung i Norrbotten än på andra håll i landet. Det har vi sett när vi varit ute och träffat ungdomar och besökt kommunerna. Det gäller bland har mår något bättre, bland annat när det gäller den psykiska hälsan. Däremot har vi sett att när ungdomar kommer upp i gymnasieåldern har det blivit problem med alkohol, droger och fetma, säger jämställdhetsrådet Monica Carlsson (V).

De goda exemplen har nu dessutom sammanställts i en ny bok.

– Nu har vi skrivit en bok, som vi ska dela ut till alla folkhälsoråd i länets kommuner och där man själva kan få hjälp att ta kontakt med andra och ta upp de goda exemplen, säger landstingets folkhälsoråd Agnets Granström.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".