Kö till ungdomsfängelser

För ett år sedan öppnade ett av landets första ungdomsfängelser utanför Luleå. Men efterfrågan att kunna tjäna av sitt straff på ett sådant fängelse är så stor att det är kö till landets tre ungdomsfängelser.
Vid ungdomsfängelser kan man avtjäna sitt straff om man är 18 till och med 21 år. Tanken är att de inte ska sitta i fängelse med vuxna erfarna brottslingar som kan lära dem nya kriminella mönster. När anstalten startade för ett år sedan hade bara tre i personalen kriminalvårdsbakgrund. Resten kom från socialtjänsten och barnomsorgen. Många trodde att det skulle bli svårt att driva ungdomsfängelset. Men det har gått över förväntan. På ungdomsanstalten utanför Luleå arbetar man nära de intagna och förbereder dem för ett liv ute i samhället. Eftersom det än så länge bara finns tre ungdomsanstalter i Sverige, får merparten av de dömda ungdomsbrottslingarna sitta av sina straff på vuxenanstalter. Planerna med ungdomsfängelset i Luleå var att ungdomar från länet skulle sitta av sina straff där men det är kö till landets ungdomsfängelser och det har lett till att fängelset i Luleå tar emot ungdomar från hela landet. För tjejer finns inget sådant här alternativ, de måste sitta på kvinnofängelser.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".