Naturvårdsverket har godkänt att 10 000 ton sopor i år får exporteras från Nederländerna till Kiruna och det kan ske med 600 långtradarlass från Narviks hamn

Naturvårdsverket kan inte stoppa soporna

EU-regler gör att Naturvårdsverket inte kan neka Kiruna kommun att importera sopor från Nederländerna.

Enligt Tekniska verken som driver Värmeverket i Kiruna har den norska avfallsorganisationen för tillfället svårt att leverera tillräckligt med sopor. Därför ligger ett lass sopbalar i Kiruna som har åkt båt från Nederländerna till Narvik, och därifrån lastbil.

Det är miljö- och byggnämnden som är ansvariga för tillsynen.

– Vi kan inte göra så mycket. Naturvårdsverket har ju godkänt det här. Men det tråkiga i det hela, med tanke på miljön, är att det är långa transporter. Det är fråga om 600 transporter från Nederländerna till Kiruna och det är en lång väg att transportera sopor, säger nämndsordföranden Åsa Hirvälä-Holmgren (S).

Centerpartisten Svante Henelund är också med i miljö & byggnämnden i Kiruna.

– Man blir förbannad, minst sagt. Börja frakta sopor 100-tals mil. Det är rena vansinnet eftersom man får en kraftig miljöpåverkan av avgaser, säger han.

Naturvårdsverket har godkänt att 10 000 ton sopor i år får exporteras från Nederländerna till Kiruna och det kan ske med 600 långtradarlass från Narviks hamn.

– Inom EU har vi ingen möjlighet att lägga någon värdering i hur långt det är. Utan då måste vi säga ja. Annars skulle det uppfattas som handelshinder. Så då har vi ingen möjlighet att begränsa transporterna, säger Ingela Hiltula som är enhetschef på Naturvårdsverket. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".