Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminalvården i Norrbotten utökar

Den svenska Kriminalvårdmyndigheten har stora ekonomiska problem, men tvärtemot många andra enheter inom den svenska Kriminalvårdsmyndigheten kommer inte Norrbotten att drabbas av några större besparingar. Tvärtom! Kriminalvården i länet har fått i uppdrag planera för en utökning av antalet platser vid ungdomsanstalten i Luleå, något som även kan innebära att häktet som dras med en stor överbeläggning får fler och bättre utrymmen. Det säger kriminalvårdchefen i Norrbotten, Bengt Augustsson.
Kriminalvårdsmyndigheten i landet dras med ett underskott på 223 miljoner kronor. När det här året är slut räknar man med att myndigheten kommer att ha över en miljard kronor i underskott. Därför tvingas nu myndigheten att spänna åt svångremmen, men det är inte något som kommer att drabba Norrbotten i någon större utsträckning. Medan man på andra håll diskuterar besparingsförslag som bland annat handlar om att utöka dubbelbeläggningarna i cellerna på anstalterna, minska arbetstiden för internerna och att avveckla några fängelser för att på så sätt kunna skapa större och kostnadseffektivare enheter. Ja, då planerar Kriminalvården i Norrbotten för en utökad verksamhet. Fördel för Norrbotten Ungdomsanstalten i Luleå planerar för en utbyggnad och en fördubblad kapacitet till 20 platser. Något som även skulle underlätta för häktet, som dras med en stor överbeläggning. Det här sker samtidigt som inga förändringar väntas vid anstalterna i Haparanda. Därför ser kriminalvårdchef Bengt Augustsson bara fördelar för Norrbotten. Enligt honom finns det bara ett hot mot länet och det gäller en eventuellt framtida sammanslagning av stabsenheterna i Umeå och Luleå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".