1 av 3
Medieuppbåd på väg in till rättegången i Gällivare
2 av 3
Säkerhetskontroll i tingsrätten i Gällivare.
3 av 3

Stort intresse för rättegången

Måndag 2 mars kl 09:11
Ett av de senaste årens mest uppmärksammade kvinnomord får nu sitt rättsliga efterspel. På måndagen inleds rättegången mot den 51-årige man som åtalats misstänkt för att ha dödat 29-åriga Carolin Stenvall utanför Gällivare.

Den unga Piteåkvinnans död i oktober i fjol har engagerat allmänheten och inte minst människorna i Gällivare, där den fyra dagar långa rättegången ska hållas. Intresset är stort inför huvudförhandlingen som bevakas av ett stort antal företrädare för medierna.

Strax före klockan åtta började allmänheten och pressen att köa utanför tingsrätten för att försäkra sig om att komma in i värmen och få en plats i rättssalen. Åhörare som är under 18 år stoppades redan utanför tingsrättens entré och släpps inte in i rättssalen efter ett beslut av rättens ordförande, lagman Jan Erik Oja. Det är mycket ovanligt.

Som skäl för att utestänga alla under 18 är åberopar tingsrätten en paragraf i lagen som säger att unga kan förbjudas närvara på grund av målets karaktär.

– Det här är inget lämpligt mål för underåriga, säger Jan Erik Oja till TT.

Bland dem som tänker följa rättegången på plats är en granne till den åtalade 51-åringen.

– Det som hänt är omtumlande och det hade vi inte väntat oss. Jag har bott granne med honom i 15 år och jag förstår inte hur han har kunnat utföra det han gjort. Jag vill försöka förstå, säger han till TT.

En annan åhörare är Gällivarebon Per.

– Jag vill följa fallet på plats för att det är intressant. Händelsen chockade oss. Ingen trodde att det kunde hända oss. Händelsen har berört alla i Gällivare, säger han.

Ett 80-tal åhörarplatser har gjorts i ordning i tingssal 1 i Gällivare tingsrätt där rättegången ska hållas. Allmänheten har tilldelats 23 platser. Resterande 57 platser disponeras av representanter från medierna.

Det finns ingen konkret hotbild mot den mordåtalade 51-åringen, men åhörarna säkerhetskontrolleras ändå med metalldetektor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".