Luleå kommun får kritik

Luleåföretaget Ventovarium, som vill bygga en stor vindkraftspark i havet vid Marakallen, kritiserar Luleå kommun för långsam handläggning. Efter ett och ett halvt års väntan har man ännu inte fått något besked om vad kommunen tycker.
I Piteå, där man samtidigt fick en liknande ansökan, går det undan. Där väntas en vindkraftpark vid Klockgrundet finnas med i kommunens översiktsplan, som kommunfullmäktige beslutar om i höst. Hans-Erik Flodin, en av delägarna i Ventovarium, är förvånad över det svala intresset i Luleå. Han hoppas dock att det blir bättre fart på kommunen nu då Boverket pekat ut just Marakallen och Klockgrundet som de enda områdena i havet norr om Gävle som är lämpliga för vindkraftparker. Hans-Erik Flodin är också ägare till projekteringsföretaget Nordanvind, som nyligen fick regeringens välsignelse att bygga 18 vindkraftverk på Bondön, söder om Piteå. Det blir Sveriges största vindkraftpark på land och beräknas börja byggas nästa sommar.
Gun Holmström, SR Norrbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".