Akutkirurgin hotas i Kalix och Piteå

Akutkirurgin vid Kalix och Piteå älvdals sjukhus kan vara i fara. Mot bakgrund av landstingets kärva ekonomi ska länets landstingspolitiker se över alla verksamheter för att på så sätt spara pengar. När sedan fyra av landets ledande kirurgprofessorer skrev en debatt artikel i Dagens nyheter där de hävdade att Sverige har för många kirurger utspridda på många sjukhus som opererar för lite, då valde också landstingsrådet Kent Ögren (s) att bekänna färg i frågan.
När det gäller landstingets ekonomi menar landstingsrådet Kent Ögren att man som politiker måste våga att se över alla slags verksamheter, för att inte tvingas till ännu hårdare besparingskrav. Läkare stödjer landstingsrådet De ekonomiska argumenten gör att även ansvariga läkare väljer att ge landstingsrådet Kent Ögren sitt stöd. Lars Brodin som är verksamhetschef i Kalix säger att det här är en fråga som man diskuterat länge. - Gör man ingenting kommer landstinget i Norrbotten att förlora både pengar och kompetens, säger Lars Brodin, som också med bestämdhet säger att den medicinska säkerheten på intet sätt skulle äventyras om man tog bort akutkirurgin i Kalix och Piteå. Om landstinget nu beslutar sig för att ta bort akutkirurgin i Kalix och / eller Piteå kommer det enligt landstingsrådet Kent Ögren ändå att finnas kvar en akutmottagning som kan ta emot patienter. Skulle det nu vara så att någon trots allt behöver opereras akut under kvällar, nätter och helger skulle patienten få flyttas till Sunderby sjukhus. Det skulle enligt landstingsrådet Kent Ögren inte skapa några större problem. - Många invånare i Norrbotten lever redan i dag med stora avstånd till läkare och sjukhus, säger Kent Ögren. Lars Brodin, verksamhetschef vid kirurgin i Kalix, hävdar också att man vid större enheter klarar av större och mer komplicerade operation. - De operationer som vi gör under jourtid kan ofta vänta till nästa dag. Måste någon opereras ändå är det bättre att flytta patienten till enheter med större och fler resurser, säger Lars Brodin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".