EU-stöd har gett 1 000 nya jobb i länet

Det är tack vare EUs mål1-stöd som jobben blivit till, enligt avgående landshövdingen Kari Marklund som idag presenterade en sammanfattning av vad de 6 miljarderna i Mål1-pengar använts till i regionen, som omfattar norra norrlands kust och inland. IT, forskning och småföretagare är tre grupper som fått del av bidragen.
Det är EU;s regeringschefer som beslutat om att norra norrland totalt får 6 miljarder kronor i Mål1-stöd. Pengar som till stor del använts för att utveckla infrastrukturen i regionen. IT-projekt, forskning och utveckling har fått en stor del av bidragskakan. Näringslivet har fått runt 466 miljoner kronor. Stödet ges dock bara upp till 50 procent. Den andra halvan ska kommun, stat, myndigheter och privata finansiärer stå för, men det har inte varit något problem enligt Kari Marklund. Han är nöjd med vad pengarna har använts till och berättar att det blivit minst 1 000 nya arbetstillfällen bara i Norbotten, tack vare bidragspengarna. Och det är bara början, enligt Marklund. Många projekt är ännu i sin linda och utfallet kan ses först om något år. Många projekt har gett avknoppningar, vidareförädling och möjligheter till expansion som annars inte varit möjligt. Men landshövdingen ser en fara i att bli alltför beroende av EU-stöd och poängterar att det är viktigt att göra en stegvis avtrappning för de som får bidrag. Han tror inte att regionen får så mycket pengar vid nästa fördelningstillfälle, 2007. Däremot tror Kari Marklund att Norrbotten får ett permanent EU-stöd som gör det lättare att budgetera och planera framtida satsningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".