Djurskyddet i länet måste ges mer resurser

Många djurskyddsinspektör har en tung arbetsbörda. Allt för ofta hinns bara det mest akuta med som vanvård, och det förebyggande arbetet med att kontinuerligt inspektera till exempel gårdar, slakterier och stallar hinns inte med. Nu vill Bertil Funk, vikarierande länsveterinär i Norrbotten, se en förändring.
I många kommuner hinner inte djurskyddsinspektörerna med det förebyggande arbetet, utan de får prioritera det mest akuta. I mindre kommuner är det ofta bara en person som har ansvar för djurskyddet och ska då klara det på en tio procentig tjänst. Dyker det då upp allvarliga vanvårdsärenden prioriteras det, på bekostnad av det förebyggande arbetet. Ett annat problem är att trots växande arbetsbörda saknar många djurskyddsinspektörer den utbildning som egentligen krävs. Så är det till exempel i Älvsbyn och Gällivare. I flera mindre kommuner i länet, till exempel i Övertorneå och Pajala, har man börjat köpa tjänster utifrån för att kunna klara tillsynen över djurskyddet. - Det behövs nya lösningar för råda bot på bristerna. Vi behöver också få mer resurser. Det går inte att ha det så här, säger Bertil Funck, vikarierande länsveterinär i Norrbotten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".