Kostnaderna för samiskan kommer att öka

När förvaltningsområdet för samiska språket utvidgas till att omfatta fler kommuner nästa år kommer kostnaderna för undervisning i samiska att öka. Därför begär nu Sameskolstyrelsen ökade anslag från regeringen.

I mindre än hälften av kommunerna som ska ingå i förvaltningsområdet finns integrerad samisk undervisning i skolorna idag.

Att ordna undervisning på samiska kommer att kosta omkring fem miljoner kronor per år. Mer pengar behövs också till samiska förskolor och för att ta fram samiska läromedel.

Sameskolstyrelsen är till skillnad från de kommunala skolornas skolstyrelser direkt underställt utbildningsdepartementet och äskar därför medel direkt från regeringen.

Det samiska förvaltningsområdet omfattar idag kommunerna Arjeplog, Gällivare, Jokkmokk och Kiruna, vilket innebär en rättighet att kommunicera på samiska med kommuner och statliga myndigheter. Nästa år utökas förvaltningsområdet med Arvidsjaur och ytterligare tolv kommuner i Norrlands inland. Dessa tolv kommuner är Berg, Härjedalen, Lycksele, Malå, Sorsele,  Storuman, Strömsund, Umeå, Vilhelmina, Åre, Älvdalen och Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".