Jimmy Näckstam.

Kan ha sett bilen vid Stenbron

Onsdag 4 mars kl 15:41
Onsdagens andra vittne var en man som är ytligt bekant med 51-åringen och som var vice jaktledare i dennes jaktlag. Han beskrev den åtalade som en trevlig och social person.

– Han var trevlig på alla sätt och vis. Han var en frisk fläkt när han kom till vår by, sade han.

Åklagare Anette Ölmbro var intresserad av 51-åringens alkoholvanor.

– Han har aldrig floppat ur på våra fester men han doftade ibland sprit, sade vittnet och beskrev honom som en skåpsupare.

Dagen då Carolin Stenvall mördades satt vittnet på älgpass i skogen. Vid 07.30-tiden, såg han 51-åringen gå förbi med sitt gevär över axeln.

– Han gick i marschtempo rakt fram genom blötmyren men vi pratades aldrig vid. Det var solklart att han var på väg att lämna jakten, sade mannen.

Han reagerade över att 51-åringen lämnade sitt pass så tidigt på morgonen.

Mannen sade på en fråga från åklagaren att vattnet inte var särskilt högt i dikena.

– De var mer som rännilar, sade han.

Med vittnets uppgifter om de låga vattennivåerna i dikena ville åklagaren ifrågasätta 51-åringens berättelse om att han tvingats lämna älgpasset sedan han ramlat i ett vattenfyllt dike.

Mannen sade i slutet av sitt vittnesmål att han kommit på att han kan ha sett 51-åringen köra med sin bil och släp söderut från den så kallade Stenbrorastplatsen på fredagseftermiddagen.

– Jag kom inte ihåg det här under förhöret med polisen, men senare har jag börjat komma ihåg att jag kan ha sett honom när jag var på väg till Gällivare på fredagen vid 17 till 17.30-tiden, sade vittnet.

– Jag körde norrut och 51-åringen var på väg söderut. Jag hälsade på honom, men han hälsade inte tillbaka. Han var ensam i bilen och hade på sig en hatt eller mössa, sade han.

Om uppgiften stämmer är det första gången någon kan bekräfta att 51-åringen befunnit sig i närheten av Stenbrorastplatsen ungefär vid den här tidpunkten. Det skulle kunna styrka trovärdigheten i hans berättelse om hur kvinnan dödats.

Vittnet sade att han körde sin pappas bil i stället för sin egen, vilket skulle kunna förklara att 51-åringen inte hälsat tillbaka på honom.

Advokat Leif Gustafsson frågade vittnet hur säker han är på att det var 51-åringen han såg i bilen.

– Det är jag säker på, men jag är inte helt säker på att det var vid den tidpunkten jag mötte honom, svarade vittnet.

SR Norrbotten/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".