Länets kommuner bröt avtal under storstrejken

I nästan alla kommuner i Norrbotten bröt arbetsgivarna mot kollektivavtalet i samband med strejken i våras. Det hävdar facket Kommunal som just nu summerar erfarenheterna från strejken.
Enligt Kommunals ombudsman Gunnel Jäänkänpää, så gjordes uppemot 50 felaktiga vikariatsanställningar enbart i de fem kommuner hon ansvarar för - Jokkmokk, Boden, Haparanda, Övertorneå och Pajala. Det fanns helt enkelt ingen person att vikariera för. - Det kan röra sig om ett hundratal felaktiga vikariat i hela länet, säger hon. Gunnel Jäänkänpää är förvånad över den stora omfattningen av brott mot kollektivavtalet. - Arbetsgivarna har dessutom beordrat medlemmarna att jobba utan raster och för många pass utan att få sin lagstadgade veckovila. I praktiskt taget alla kommuner pågår nu tvister mellan fack och arbetsgivare. Kommunal kräver skadestånd och att de som anställts på felaktiga vikariat får fasta jobb. Men de flesta tvister är ännu olösta och ser ut att gå vidare till centrala förhandlingar som sker nu i höst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".