1 av 4
Kammaråklagarna Anette Ölmbro och Ulrika Schönbeck mötte pressen efter Carolinrättegången i Gällivare tingsrätt. Foto: Reine Sundkvist/SR Norrbotten.
2 av 4
Lagmannen Jan-Erik Oja.
3 av 4
Carolin Stenvall.
4 av 4
Adokaten Leif Gustafsson.
Fallet Carolin

Yrkade på livstids fängelse

Åklagarna yrkade på livstids fängelse för den 51-årige man som misstänks för mord på Carolin Stenvall. Försvarsadvokaten Leif Gustafsson hävdade att hans klient varit övertygad om att kvinnan var död innan hon sköts. Utgången är oviss, sa ordföranden Jan-Erik Oja när rättegången avslutades i Gällivare tingsrätt på torsdagen.

51-åringen bör dömas till livstids fängelse för mordet utanför Gällivare. Det krävde åklagarna när rättegången avslutades på torsdagen. Men det är inte säkert att tingsrätten går på deras linje.

Rättens ordförande, lagman Jan Erik Oja, gav direkt efter förhandlingens slut en fingervisning om att utgången av målet är helt öppen.

– Åtalet mot 51-åringen är mycket svårbedömt. Det är svårt att utreda vad som egentligen hänt. Den åtalade säger sig inte minnas mycket och det gör målet svårt, sade han.

Enligt Oja är målets centrala fråga om kvinnan levde när hon blev skjuten och om 51-åringen i så fall var medveten om detta.

Rättsläkaren sade under rättegången att kvinnan levde när skotten avlossades och hennes slutsatser är ett av åklagarnas tyngsta bevis i målet.

– Det är svårt att bedöma rättsläkarens slutsatser men vi är tvungna att titta på all bevisning. Det här får vi fundera på. Det är mycket att tänka på, sade Oja.

Det finns också en möjlighet att rätten tror på den åtalade mannens uppgifter om en olyckshändelse.

– Om man inte kan visa uppsåtligt dödande handlar det om vållande till annans död och det har ju den åtalade erkänt. Vilken påföljd det då skulle bli beror på de olika omständigheterna, sade han.

Ordförandens uppfattning om målet ökar hoppet för 51-åringens och hans advokat om att mannen inte kommer att dömas för mord.

– Det är åklagarnas uppgift att bevisa varför min klient ska dömas för mord och det har de inte lyckats med, säger advokat Leif Gustafsson.

Han pekar på att rättsläkarens slutsatser om att kvinnan levde när hon sköts inte är helt säker.

Om tingsrätten ändå finner att kvinnan levde när hon sköts så bör 51-åringen dömas för dråp eftersom mannen inte visste att hon levde, menar advokaten.

Domen kommer att överklagas om mannen fälls för mord eller dråp, sa Gustafsson.

Åklagarna är övertygade om 51-åringens skuld.

– Det finns försvårande omständigheter i målet som gör att mannen ska dömas till livstids fängelse. Det gäller bland annat det utdragna tidsförloppet, hanteringen av kroppen och naturligtvis det lidande kvinnan måste ha upplevt, säger åklagare Ulrika Schönbeck.

51-åringen satt orörlig och tyst i rättssalen. När han gavs tillfälle att få sista ordet sade han:

– Det är mycket jag skulle kunna säga. Det är tråkigt det som hänt. Men att be om förlåtelse hjälper ju inte, sade han.

Strax innan mannens slutord hade den mördade kvinnans syster sagt att familjens sorg inte känner några gränser.

– Vi börjar sakta förstå att ingenting någonsin kommer att bli som förut, sade systern.

SR Norrbotten/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".