Kammaråklagarna Anette Ölmbro och Ulrika Schönbeck mötte pressen efter Carolinrättegången i Gällivare tingsrätt. Foto: Reine Sundkvist/SR Norrbotten.

Yrkade på livstids fängelse för mord

Torsdag 5 mars kl 11:45
Efter en 25 minuter lång slutplädering av åklagarsidan yrkade Ulrika Schönbeck på livstids fängelse mot den 51-årige man som misstänks för mord på Carolin Stenvall.

Åklagaren hävdade att 51-åringen inte kunnat återge dispyten på Stenbron eller vad det var som kvinnan reagerade mot i hans bilkörning.

– Mannen har handlat tvärtemot en människa med goda avsikter, sade Anette Ölmbro och betonade att kvinnan tvingats utstå ett långdraget lidande.

– Vi ifrågasätter starkt mannens uppgifter om vad som hänt. Men vi kan slå fast att kvinnan inte frivilligt lagt sig i bagageutrymmet. Han har därmed gjort sig skyldig till människorov, sade Anette Ölmbro.

Hon sade vidare att mannen visat en total giltighet för kvinnan.

Kammaråklagare Anette Ölmbro konstaterade att 51-åringen inte någon gång kontrollerat den 29-åriga kvinnans hälsotillstånd efter det att han lastat in henne i sin bil.

– Han visar total avsaknad av medkänsla, och möjligen skulle det kunna förklaras om 51-åringen varit berusad, sade hon.

Mannen körde sedan till 58:ans rastplats där han lastade av henne och sköt henne, trots att han påstått att kvinnan var död.

– Han har inte kunnat förklara det, det finns ingen rim och reson i det, och två gånger dessutom, sade Anette Ölmbro.

Anette Ölmbro sade att rättsläkaren Susan Sprogöe-Jakobsens utlåtande om kvinnans dödsorsak varit helt klart när hon vittnade i rätten.

Rättsläkaren sade att vart och ett av de två skott som 51-åringen skjutit mot kvinnan kunnat orsaka hennes död.

Den blödning som uppstått på framsidan av kvinnans bröstkorg till följd av att hon skjutits i ryggen visar tydligt att hon var vid liv när skottet avlossades, konstaterade rättsläkaren.

Kammaråklagare Ulrika Schönbeck ansåg att 51-åringen ska dömas både för mord och bortrövande alternativt grovt olaga frihetsberövande.

Det straff åklagarna yrkar på är att 51-åringen ska dömas till livstids fängelse.

Ulrika Schönbeck konstaterade att det var på 58:ans rastplats som kvinnan mördades av 51-åringen. Hon stöder sig här på vad kriminalteknikerna kommit fram till i sin undersökning.

– Han flyttade kroppen flera gånger och skymfade henne. Detta är att anse som brott mot griftefrid, sade Schönbeck.

Hon sade att åklagarna kunnat bevisa att 51-åringen är skyldig och att mannen haft uppsåt att döda kvinnan.

– Det som talar för detta är mannens långa underlåtenhet att se till att kvinnan kom till sjukhus. Han var totalt likgiltig för vad som skulle hända henne, sade hon.

Åklagaren hävdade att de olika brotten som ingår i deras gärningsbeskrivning bör beaktas av tingsrätten vid bedömningen av påföljden.

51-åringen visade ingen reaktion när åklagarna yrkade på livstids fängelse för honom.

Han satt i samma ställning som han gjort under hela rättegången, svagt lutad bakåt i sin stol bredvid advokat Leif Gustafsson, med blicken riktad snett inåt mot rättssalen, bort från åhörarna och de anhöriga.

SR Norrbotten/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".