1 av 2
Carolinrättegången avslutas i Gällivare tingsrätt av ordföranden, lagmannen Jan-Erik Oja. I förgrunden till vänster advokaten Leif Gustafsson och till höger och den mordåtalade 51-åringen.
2 av 2
Lagmannen Jan-Erik Oja.

Huvudförhandlingen avslutades

Torsdag 5 mars kl 12:41
Huvudförhandlingen avslutades med att rätten tog en kort överläggning. Ordföranden, lagman Jan Erik Oja, uppgav därefter att 51-åringen ska stanna kvar i häktet och att domen meddelas den 19 mars.

Rättens ordförande, lagman Jan Erik Oja, sade direkt efter förhandlingens slut att åtalet mot 51-åringen är mycket svårbedömt.

– Det är svårt att utreda vad som egentligen hänt. De åtalade säger sig inte minnas mycket och det gör målet svårt, sade han.

Enligt Oja är målets centrala fråga om kvinnan levde när hon blev skjuten och om 51-åringen i så fall var medveten om detta.

Rättsläkaren sade under rättegången att kvinnan levde när skotten avlossades och hennes slutsatser är ett av de tyngsta bevisen i målet.

– Det är svårt att bedöma rättsläkarens slutsatser som är ett viktigt bevis, men vi är tvungna att bedöma all bevisning och ska inte föregripa vår bedömning om händelsen var en olycka. Det här får vi fundera på. Det är mycket att tänka på,sade Oja.

Han förklarade att den åtalade mannens uppgifter om en olyckshändelse kan komma att gälla.

– Om man inte kan visa uppsåtligt dödande handlar det om vållande till annans död och det har ju den åtalade erkänt. Vilken påföljd det då skulle bli beror på de olika omständigheterna, sade han.

Lagmannen hoppas att domen kan meddelas den 19 mars.

– Jag ska disponera om min arbetstid så att jag kan ägna mig helt åt detta, sade lagman Jan Erik Oja.

SR Norrbotten/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".