1 av 2
Tjautjas tre mil från Gällivare: Foto: Maritha Mossberg
2 av 2
Veronica Luspa, Eilert Martinsson, Per-Ivan Martinsson och Roger Paulsson från byn Tjautjas i Gällivare kommun. Foto: Maritha Mossberg

Unga väljer att flytta till Tjautjas

Tjautjas inom Gällivare kommun är kanske en av få byar i Norrbottens inland med inflyttning och låg medelålder.

Byn Tjautjas, tre mil från Gällivare är belägen ovan odlingsgränsen i ett lågfjällsområde. Här slutar också vägen. Men trots det har byn inflyttning och en tämligen ung befolkning. Många barnfamiljer bor här. Ingen har hemtjänst. Och om två år finns sjutton barnomsorgsbarn i byn, säger Veronica Luspa.

- Det är ju en hel dagisavdelning, år 2011, säger hon.

Men Gällivare kommun har bestämt att skolan ska stängas redan till hösten. Där går idag åtta elever i årskurserna 1 - 3. Planer finns att starta en friskola med elever upp till årskurs 5, en skola med 26 elever inkluderat förskolan, menar Eilert Martinsson.

- Jag hoppas att kommunen är med på det och stödjer oss i den etableringen. I slutändan så tror jag att de har det tillbaka, säger Eilert Martinsson.

Enligt statistiken så har befolkningen minskat i Tjautjas med 22 personer under de senaste tio åren. Men tre familjer är på gång att flytta in i byn i år. Och cirka tjugo tomter för husbyggen planeras, säger Roger Paulsson som är byaålderman.

- Det är på gång en ändrad stadsplan så det kommer lös ett tjugotal tomter, som jag vet att det finns ett stort intresse för att köpa och bebygga, säger Roger Paulsson byaålderman i Tjautjas.

Vad är hemligheten med att så många unga väljer att flytta till Tjautjas?

- Vi har en relativt låg medelålder i byn och närheten till samhället, närheten till arbete och en jättefin natur på väldigt nära håll här, svarar Roger Paulsson.

- När man far ut i världen och skaffar familj så återvänder man ofta med familjen till tryggheten, förklarar Eilert Martinsson.

- Sedan vi flyttade hit så har vi märkt en stor skillnad på barnen, en frihet och en trygghet, säger Veronica Luspa.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista