Länsstyrelsen ser över jakträtten i nationalparker

Det blir ingen förändring av samebyarnas rätt till älgjakt i nationalparkerna i Jokkmokk och Gällivare kommuner. Det framgår av länsstyrelsens förslag till nya nationalparksföreskrifter, som nu är ute på remiss och som Sameradion tagit del av.
Enligt rennäringslagen har en medlem i en sameby rätt att jaga och fiska inom samebyns område, men i nationalparkerna gäller särskilda föreskrifter. I Stora Sjöfallet, Sarek och Muddus är älgjakten förbjuden, medan samebymedlemmar får jaga i Padjelanta. Det här förbudet ifrågasätter samebyarna och i sitt eget Laponiaprogram föreslår byarna att samebyarnas jakträtt ska kvarstå i hela Laponia området, som bland annat innefattar de fyra nationalparkerna. Länsstyrelsen vill dock behålla förbudet mot älgjakt. Däremot föreslår länsstyrelsen att samebyarnas rätt till småviltjakt ska skrivas in i de nya föreskrifterna. Även samebyarnas rätt att ta slöjdvirke och bränsle för husbehov bör skrivas in i föreskrifterna, anser länsstyrelsen. En annan fråga som länsstyrelsen tagit ställning till det är om man ska få medföra hund i nationalparkerna. Många har velat ha en förändring, men till slut så har länsstyrelsen bestämt sig för att behålla förbudet mot hundar i nationalparkerna, vilket samebyarna också har krävt. Länsstyrelen föreslår också att cykling och guidade skoterturer ska förbjudas i nationalparkerna.
Jörgen Heikki, Sameradion
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".