Vojakkala misshandel tas upp i hovrätten

På måndagen inleds hovrättsförhandlingarna mot de inblandade i den grova misshandeln i Vojakkala i maj förra året. Samtliga sju åtalade dömdes, men hårdast straff fick de tre bröderna som alla dömdes till sex års fängelse. Nu har åklagarna ett nytt vittne som säger att det är en av bröderna som är skyldig.

Det nya vittne som trätt fram är en personal från häktet som har transporterat den yngsta brodern. Han ska då, i samband med transporten, ha berättat att det var den äldsta som utförde dådet. Vittnet har också kallats av en av de misstänka bröderna.

Men ytterligare ett nytt vittne kommer att kallas och det är en tidigare granne till de misstänkta. Grannen misshandlades svårt och två av bröderna dömdes för brottet. Anledningen till att han kallas är att åklagarna vill visa på att de misstänkta gör brotten tillsammans.

Förutom de nya vittnena kommer åklagarsidan att redovisa nya uppgifter från telefonsamtal som förts mellan de misstänkta.

I tingsrätten dömdes samtliga av de åtalade. De tre bröderna fick det strängaste straffet när de dömdes för medhjälp till försök till mord.

Förutom bröderna var två systrar, pappan och en vän till familjen åtalade. De dömdes alla till fängelse i mellan sex-åtta månader, för skyddande av brottsling.

Tingsrätten var dock inte enig i sin bedömning. Rättens ordförande Jan-Erik Oja menade att det saknades övertygande bevisning.

Att det var den enda juristen i tingsrätten som ville fria menar vissa kan innebära att hovrätten, där det är fler jurister som ska döma, gör en annan bedömning.

Rättegången beräknas pågå i sju dagar.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".