Fredrik Kangas, produktionschef Kiruna Wagon. Foto: Magdalena Martinsson, SR Norrbotten.

Kiruna kan gå miste om en miljardorder

En malmvagnsaffär på över en halv miljard kronor kan komma att gå Kiruna förbi. Anledningen är att utvecklingen och tillverkningen av de första vagnarna till den nya huvudnivån i Kirunagruvan har hamnat i Kanada. På Kiruna Wagon, som tillverkar malmvagnar, är produktionschefen Fredrik Kangas besviken över att de missat uppdraget.

I verkstaden inne på gruvindustriområdet svetsas det på de sista exemplaren av de nya ovanjordsvagnarna till Malmbanan.

Kiruna wagon ägs till en del av LKAB, men ändå förlorade de kampen om att utveckla, tillverka och testa de 20 första vagnarna till den nya huvudnivån i gruvan.

– För oss hade det varit viktigt att få ta ytterligare ett steg, att även jobba med utveckling och konstruktion av vagnar. Det hade varit ett jättefint referensobjekt för att sen kunna sälja vagnar ut i världen, säger Fredrik Kangas.

Redan har en protypvagn leverarats över Atlanten till Kiruna, och en testanläggning för malmvagnarna ska byggas upp i Kanada.

– Det var väldigt tydligt. Det kanadensiska anbudet var bäst ur alla avseenden. Pris, kompetens, referenser, teknik och riskbild, säger Ulf Lindström, projektledare vid LKAB.

Kampen om att serietillverka 200 vagnar med tillbehör är dock inte avgjord.

– Vi kommer att gå ut med en ny förfrågan vad det gäller masstillverkningen. Den kan mycket väl hamna i Kiruna, säger Ulf Lindström.

Beställningen är värd en halv miljard. På Kiruna Wagon hoppas Fredrik Kangas på storordern.

– För oss hade det varit otroligt viktigt att få en sån affär. Vi räknar med att det skulle sysselsätta ett 50-tal personer, säger han.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".