Luleå

Natoövning betyder klirr i kassan

Det kommer bli väldigt fullt på hotellen i Luleå i början av sommaren. Anledningen är den stora Natoövningen som inleds i maj, där 600 man från 15 olika länder väntas deltaga. Vid flygflottiljen F 21 beräknar man i nuläget att det kommer att behövas drygt 7 000 gästnätter på hotellen runt om i Luleå.

Det kommer att vara i stort sett fullbokat på Elite stadshotell i Luleå och även på flera andra av de större hotellen. Det väntas handla om 600 hotellgäster som ska härbärgeras i 10-14 dagar från då Natoövningen börjar kring 5 juni och fram till den 18 juni, då den börjar trappas ner.

– Jag vet bara att det är jättemycket bokad där i juni, säger Maria Suneman som jobbar som receptionist vid Elite stadshotell i Luleå.

I rena övernattningsintäkter kan det handla om 6-7 miljoner kronor för hotellnäringen. Detta samtidigt som näringlivet i Luleå även kan räkna med andra intäkter som kommer på köpet.

Tina Nilsson är projektledare på Luleås besöksorgan, Visit Luleå, och menar att det här är en riktigt stor händelse besöksmässigt.

– Jag tror att det här kommer märkas mycket i Luleå med omnejd. Att det är en stor flygövning på gång. Jag tror att Luleåborna kommer att se mycket folk på gatorna och folk på caféer och i butikerna, säger hon.

Jan Erik Jaensson, vd vid det  regionala besöksorganet Swedish Lapland, menar att de totala intäkterna borde hamna på uppemot det dubbla mot övernattningsintäkterna.

– Kanske kring 15 miljoner kronor, förutsatt att man räknar med att varje deltagare i Natoövningen genererar 1 500-2 000 kronor per dygn till det lokala näringslivet, säger han.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".