Lars-Eric Aaro, LKAB

LKAB fortsätter planera järnverk i Norge

LKAB, Höganäs AB och StatoilHydro har på måndagen nått en överenskommelse om att utföra en projektstudie för byggandet av ett nytt järnverk utanför Trondheim i Norge.

I ett pressmeddelande från företagen skriver de att parternas olika teknologiska specialiteter förenas i samarbetet. LKAB har järnmalmspellets, Höganäs erfarenhet av användning och försäljning av metallprodukter och StatoilHydro har kompetens inom energiproduktion och gasförädling.

Den tänkta lokaliseringen för verket är i anknytning till industrianläggningen på Tjeldbergodden söder om Trondheim.

Där anser företagen att de får en god samverkan med befintlig infrastruktur såsom inkommande pipeline för naturgas, metanolfabrik och hamn.

En viktig anledning till placeringen i Tjeldbergodden är att man genom att använda naturgas kan minimera koldioxidutsläppen.

Prospektets ambition är att projektera världens mest koldioxidneutrala anläggning, det vill säga ett järnverk som släpper ut så lite koldioxid som är tekniskt möjligt.

Projektstudien baseras på en produktion på 1,6 miljoner ton per år, vilket skulle innebära cirka 2,2 miljoner ton pellets som råvara.

Studien skall vara klar vid halvårsskiftet 2010, enligt pressmeddelandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".