Fler väntas överleva en bröstcancerdiagnos

Chansen för norrbottniska kvinnor att överleva en bröstcancerdiagnos kommer förbättras de närmsta åren. Det räknar den medicinskt mammografiansvarige läkaren med efter att vården och de allmänna hälsoundersökningarna nu, 20 år efter starten,  tar klivet in i den digitala världen i höst.

- Här har vi där vi framkallar filmen idag och den dagen vi byter system då kommer vi bygga om det här och det blir mest troligt den sista augusti.  Då kommer vi bygga om det här, säger enhetschefen Bodil Sundbom.

Fler undersökningsrum och också tre särskilda granskningsrum får man plats med nu när de stora, och delvis otympliga röntgenplåtarna och tillhörande filmutrustning  och annat, kastas ut för att ge plats för ettor och nollor i svart och vitt på länets mammografienhet.

Genomströmningen av patienter, både inne på Sunderby sjukhus och ute i de mobila mammografiteamen i länet, kommer därmed kunna öka och fler tidiga cancerformationer kommer därför kunna upptäckas tror Pal Bordas, medicinskt ledningsansvarig på landstingets mammografienhet.

På de tjugo år som de allmänna kontrollerna av bröstcancer, mammografi,  funnits i länet så har överlevandegraden ökat rejält för den som får en bröstcancerdiagnos. Chansen att överleva i tio år efter en diagnos har stigit från ungefär 50 procents överlevnad 1990 till omkring 75-80 procent idag år 2009.

Och Pal Bordas räknar nu alltså, tack vare digitaliseringen, med fortsatt medicinsk landvinning.

- Förhoppningsvis kommer det om tio år att ligga på 85-90 procent eventuellt, säger han.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten.
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".