Funktionsnedsättning och jobb i fokus

Det ska bli lättare för personer med funktionsnedsättning att komma in på arbetsmarknaden. Med den målsättningen samlades idag 170 personer från kommuner, handikapporganisationer och företag på Sunderby folkhögskola.

Elisabeth Svantesson från Arbetsmarknadsutskottet var en av deltagarna. Hon konstaterade att det just nu är en tuff tid med varsel samtidigt som många funktionshindrade inte har kommit in på arbetsmarknaden.

- Det gäller ändå att se möjligheterna, för det finns möjligheter och att arbetsgivare kan se att det är möjligt att anställa funktionshindrade. Att vi politiker ser de hinder som finns och bryter ned dem, sa Elisabeth Svantesson.

- Finns det någon sektor som är bättre eller sämre än någon annan idag?

- Jag önskar att kommuner och landsting skulle ta ett större ansvar än de tar idag, för där är det faktiskt politiker som bestämmer. Då borde man jobba mycket mer aktivt med den här frågan. I en del kommuner fungerar det hyfsat, men det finns mycket kvar att göra där, sa Elisabeth Svantesson.

- Agneta Granström (MP), folkhälsoråd i Norrbottens läns landsting. Elisabeth Svantesson tycker att ni kan göra mera. Vad gör ni idag för personer som har funktionsnedsättning?

- Vi har ju anställt personer med funktionsnedsättning i vår organisation, men visst är det så att vi kan göra mer, sade Agneta Granström (MP).

Ylva Arnoff från Folkhälsoinstitutet tyckte att dagen i Sunderbyn gett mycket idéer och förslag som visar att man faktiskt kan utföra väldigt mycket i samhället.

Men Ylva Arnoff tog också upp att det finns mycket förutfattade meningar om personer med funktionsnedsättning.

- Vi tror att de som har funktionsnedsättning har sämre hälsa, de lever kortare, de förstår inte och de kan inte göra lika bra jobb som vi andra och det är bara en massa förutfattade meningar, sa Ylva Arnoff.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".