Fler ensamma flyktingbarn till Luleå

Luleås socialnämnds utskott vill att kommunen tar emot fler ensamkommande flyktingbarn. I dag bor 20 asylsökande barn sedan ungefär ett år tillbaka i Luleå i två olika boenden. Arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå föreslår att verksamheten utökas med tio platser för barnen och ytterligare nio till tio anställda.

I dag bor den grupp barn som har fått uppehållstillstånd i ett boende på Björkskatan i Luleå, medan de barn som fortfarande väntar på uppehållstillstånd bor i ett boende i Bergviken.

Och med anledning av den senaste tidens ökade inströmning av asylsökande barn har Migrationsverket bett Luleå kommun att ta emot fler barn.

Luleås arbetsmarknadsförvaltning föreslår att målgruppen för de som ska komma är ensamkommande barn som fått uppehållstillstånd och att åldersgruppen ska var mellan 14-17 år med möjlighet till fortsatt boende upp till 21 års ålder om särskilda omständigheter finns.

Det blir så ett så kallat PUT-boende. Det bör också starta så snart som möjligt, med tanke på det stora behov som finns, anser utredarna på Luleås arbetsmarknadsförvaltning.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".