Länsrätten blir kvar i Luleå

Länsrätten i Luleå har varit hotad då antalet länsrätter i landet skulle minska i antal, men i ett nytt förslag ska enheten i Norrbotten få finnas kvar. Därmed räddas 25 arbetstillfällen. Det beskedet lämnade justitiedepartementet på onsdagen.

I det tidigare förslaget, när rätten i Luleå var hotad, skulle antalet länsrätter minska från 23 till 10. Men efter att justitiedepartementet varit på besök i Luleå och efter de remisssvar som kommit till förslaget har nu departementet ändrat sig. Antalet länsrätter ska inte minskas till tio utan till tolv, Vinnarna blev då Luleå och Falun som får behålla sina enheter.

– Beskedet är glädande och justitiedepartementet har tagit till sig av våra åsikter att det inte är förståndigt att lämna en fjädedel av Sverige utan länsrätt, säger Janåke Kvennberg, som är lagman vid länsrätten.

Den främsta anledingen till att länsrätten i Luleå blir kvar är de långa avstånden som skulle ha uppstått för de som skulle ha haft ärenden i rätten. Närmsta länsrätt skulle då ha blivit i Umeå.

Länsrätten hanterar ärenden som rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".