Försvarsministern uppvaktades

En grupp politiker från Luleås borgerliga allians uppvaktade på onsdagseftermiddagen försvarsminister Sten Tolgfors (M) för att diskutera framtiden för försvaret i Norrbotten. Enligt Mattias Karlsson, som är moderaternas gruppledare i Luleå, lovade försvarsministern att inte röra förbanden i Norrbotten.

Om knappt en vecka, den 17 mars, ska försvarsministern lägga fram en inriktningsproposition för riksdagen om hur försvaret ska utformas från 2014 och framåt.

Enligt företrädarna för Luleås borgerliga alliansen som på onsdagen uppvaktade försvarsministern ska inte propositionen innehålla några förändringar av grundorganisationen.

– Vi tryckte särskilt på att vi måste få behålla värnpliktsutbildningen i Luleå. Att den inte ska centraliseras. Annars försvinner många jobb från Norrbotten, säger Mattias Karlsson (M).

Delegationen framhöll även att man inte vill skilja basbataljonerna från stridsflygdivisionerna. Det gäller framför allt på F21, då det skulle innebära en nedmontering av försvaret. Man pekade också på det säkerhetspolitiska argumentet. Att garnison nord ska vara kvar i Norrbotten, då det är mycket viktigt ur den aspekten.

Slutligen ville de borgerliga politikerna vill också se en bättre fördelning av landets helikopterresurser.

– 40 procent av helikopterresurserna bör ligga i norra Sverige och det skulle innebära en ökning i norr, säger Mattias Karlsson.

Han anser att de hade ett bra möte med försvarsminister Sten Tolgfors (M). I delegationen deltog representanter från Luleås fyra borgerliga partier.

Det här var den sista delegation som försvarsministern tog emot innan han lägger sin proposition.

För knappt en månad sedan, i samband med Barentskonferensen, uppvaktades också försvarspolitiker och Försvarsmaktens generaldirektör Ulf Bengtsson i Stockholm. Då deltog kommunalrådet Karl Petersen (S) och Mattias Karlsson (M) från Luleå.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".