Jens Sundström (FP).

Jens Sundström satsar på rikspolitiken

Jens Sundström, länsordförande för Folkpartiet och oppositionsråd i landstinget, satsar på rikspolitiken. Han har tackat ja till att nomineras som första namn på partiets riksdagslista från Norrbotten.

Jens Sundström (FP) som nu avgår från posten som länsordförande har inte bara tunga politiska uppdrag på hemmaplan. Han sitter också i partistyrelsen. Dessutom är han egen företagare på halvtid som byggkonsult. Anledningen till att han nu satsar helt på rikspolitiken förklarar han så här.

– Jag har redan en plattform i partistyrelsen, men ska man arbeta för Norrbotten politiskt och få genomslagskraft även i regeringen så väger en riksdagsplats tyngre, säger Jens Sundström.

Men Folkpartiet har ju faktiskt inte en plats i riksdagen sedan förra valet?

– Ja, men det tror vi ju att vi ska få. Vi har nu gått ut tidigt med nomineringarna för att vi vill kunna starta valrörelsen redan nu. Vi brinner i partiet av behovet att få en ny riksdagsledamot från Norrbotten, säger han.

Om Jens Sundström kommer in i riksdagen lämnar han också landstingspolitiken.

– Jag tror inte på att kombinera arbetet i riksdagen med uppdrag som kommunalråd eller landstingspolitiker. Det har misslyckats hos andra, säger han.

De andra politikerna som är nominerade till riksdagslistan (FP) är i tur och ordning:

  • Anne Kotavuopio Jatko, Kiruna
  • Hendrik Andersson, Boden
  • Åse Sundström, Arjeplog
  • Ulla Persson, Piteå

Hur riksdagslistan ska se ut fastställs på årsmötet den 28 mars.

I samband med länsförbundets årsmötet avgår också Jens Sundström som länsordförande för Folkpartiet. Han anser att det uppdraget innehåller för mycket föreningsaktivitet och för lite politik.

– Som riksdagsman har man mer möjlighet att driva norrbottensfrågor och kan påverka mest, säger han.

Till ny länsordförande för Folkpartiet i Norrbotten föreslår valberedningen Thomas Olofsson från Luleå.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".