Få informeras om möjligheten till medling

I ett års tid har personer som är under 21 år och begått ett brott kunnat välja medling, men i Luleå kommun har det än så länge bara varit 40 fall. Både kommunen och polisen tror att det bottnar i polisens arbetssätt och rutiner.

Det är polisens uppgift att fråga den som begått ett brott om han eller hon vill ha medling. Medlingen går ut på att den som begått ett brott får träffa den som blivit drabbad och prata igenom vad som hänt med en opartisk person. Den främsta osaken är den som begått ett brott ska förstå vilka konsekvenser det fått.

– Vi hade väl förväntat och hoppats att vi skulle få in fler ärenden än vi har fått, med tanke på att vi är en så stor kommun, säger Maria Lindberg som är samordnare för medlingsverksamheten i Luleå kommun.

De som blivit tillfrågade har ofta varit positiva men trots det är det väldigt få som bli tillfrågade.

– Vi samarbetar ju med polisen och försöker få igång det här och vi tror ju att det handlar mycket om deras rutiner också att få in det här i deras arbetssätt, säger Maria Lindberg.

Hon får medhåll av Mats Ekman, som är kriminalkommissarie vid Luleåpolisen.

– Jag tror att medvetenheten hos personalen gällande den här typen av åtgärd är relativt sätt ny och därför tror jag att det händer att det missas att ställa den här frågan och skicka blanketten, säger han.

Elin Sundström, SR Norrbotten
elin.sundstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".