1 av 2
2 av 2
Johanna Bergström-Roos, Esrange. Foto: Magdalena Martinsson

På Esrange märks ingen lågkonjunktur

2009 blir ett hektiskt år på Esrange utanför Kiruna. Rymdbasen har fått nio nya satellituppdrag och 30 stora ballonger ska släppas iväg.

Bara den senaste veckan har två forskningsballonger och tre raketer skickats iväg från Esrange.

Informationsansvariga Johanna Bergström-Roos konstaterar att det under hela året kommer att vimla av besökande forskare och tekniker.

- Om man ser till hur många arbetstimmar vi kommer att göra och på ofta vårt hotell, med 100 bäddar, kommer att vara fullbelagt så har jag aldrig varit med om dess like sen jag startade 1992, säger hon.

Under året kommer runt 30 stora ballonger att släppas. Och sju raketkampanjer genomföras.

- Vi känner inte alls av lågkonjunkturen. Rymden har långsiktiga projekt. Det vi gör idag har varit planerat länge, säger Johanna Bergström-Roos.

Dessutom har Esrange fått nio nya olika satellitprojekt att hålla koll på.

- För att det ska fungera måste vi utöka vår antennpark. Vi håller just nu på att etablera fyra nya stora antenner så att vi ska kunna kommunicera med satelliterna som far förbi oss hela tiden.

Behöver ni nyanställa personal?

- Eftersom vi på förhand har vetat om att det skulle bli jättemycket att göra i år har vi redan anpassat kostymen och nyanställt, säger Johanna Bergström-Roos.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".