Ett steg mot djuphamn i Storön

Kalix kommun har inte gett upp hoppet om att få en djuphamn till Storön. Nu har kommunen lämnat in en så kallad mål-tvåansökan för att få till en förstudie för en djuphamn.

- Att Storön är det bästa läget efter hela Norrlandskusten för att ha djuphamn, det har vi i Kalix varit övertygade om under lång tid. Nu har vi lämnat in en mål-tvåansökan och i den ansökan har vi förutom Banverket, Sjöfartsverket, Vägverket och det kanadensiska gruvbolaget Northland Resources även med Luleå hamn och det är vi mycket glada för, säger kommunalrådet i Kalix, Robert Forsberg (S).

Skulle djuphamnen i Storön utanför Kalix bli verklighet, skulle den få stor betydelse för gruvnäringen i framför allt Tornedalen.

Men det är en stor investering och att nu Luleå hamn finns med i den mål-tvåansökan som gjorts, glädjer Robert Forsberg.

- För mig betyder det att vi nu med Norrbottensögon kan peka på ett läge för en djuphamn och det är Storön, säger Robert Forsberg (S).

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".