Föreslås få medalj postumt

Soldater som deltog i den svenska insatsen i Kongo 1961 föreslås få sina utlovade tapperhetsmedaljer. Bland annat föreslås att den nu avlidne Ivar Kaati från Juoksengi ska tilldelas en tapperhetsmedalj postumt.

Föreningen Fredsbaskrarna, som organiserar svenska veteraner från FN-tjänstgöring föreslår att 13 soldater som deltog i den svenska insatsen i Kongo 1961 ska få sina tapperhetsmedaljermedaljer. Ivar Kaati från Juoksengi är en av dem.

Sammanlagt 18 tappra soldater var på förslag men bara fem av dem tilldelades Vasamedaljen 1962. De 13 övriga, som hade förslagits av den indiske, respektive irländske befälhavaren på plats, fick inga medaljer.

Det var efter att trupperna utsatts för ett bakhåll som de svenska soldaterna utmärkte sig genom sin tapperhet. Den indiske befälhavaren skrev till den svenska försvarsledningen bland annat:

”Den här dagen var hela kolonnen utsatt för flera dödsfällor på många platser och vid flera tillfällen, såväl från marken som från luften. Mitt hjärta är fullt av beröm för dessa ungdomar som kämpade likt lejon och räddade kolonnen från fullständig förintelse.”

Nu kräver Fredsbaskrarna i ett brev till ÖB:s medaljberedning att de tio soldater som fortfarande är i livet belönas med Försvarsmaktens förtjänstmedalj och att tre avlidna, bland dem Ivar Kaati, tilldelas medaljen postumt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista