Besvikelse över nej till Eurogymnasiet

Regeringen sa igår nej till riksrekrytering av elever till bland andra Eurogymnasiet i Haparanda och Torneå och tio andra gymnasier i landet och anledningen är att regeringen först vill bli färdig med sin proposition om en ny gymnasieskola.
Men Haparanda kommuns utvecklingschef Christina Lugnet, en av dom ansvariga för skolan, är besviken på regeringens nej, då det är andra gången, som det blir avslag på begäran om riksrekrytering. Till hösten söker sex elever från Haparanda till gymnasiet, medan ett 20-tal söker från Finland. Anledningen till att fler söker från Finland är att där tillåts riksrekrytering, och Haparanda kommun räknar med att fler elever söker från Sverige, om även dom får riksrekrytering. - Det skulle också höja statusen på skolan, säger Christina Lugnet och berättar att kommunen kommer att lämna in en ny ansökan senare. Gymnasiet bedriver undervisning i både Haparanda och Finland i natur- och samhällskunskap, men med speciell inriktning på internationella frågor. - Eleverna har efter studentexamen goda möjligheter att söka till universitet utomlands, säger Christina Lugnet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".