EU stöder fjällrävsprojekt

EU stöder Operation rädda fjällräven med närmare 13 miljoner kronor. - Det är bara det formella beslutet som fattas. EU har fjällräven högt på listan över utrotningshotade djur, säger Anders Angerbjörn, som är forskare vid zoologiska institutionen på Stockholm universitet.
Det finns bara högst ett 60-tal fjällrävar kvar i de svenska fjällen. För 20 år sedan var stammen uppe i drygt 200 djur. I hela Skandinavien finns bara drygt 100 fjällrävar. - Vi är nära den kritiska gränsen och det känns som om det här är den sista möjligheten för att göra något för att rädda kvar fjällräven i vår fjällvärld, säger anders Angerbjörn. - Vi har i flera år stödutfodrat fjällräven och även bedrivit jakt på rödräv. Nu får vi större resurser att sätta in liknande åtgärder där vi vet att det finns fjällräv, säger Anders Angerbjörn. Klimatet ett hot På kort sikt är Angerbjörn rätt optimistisk om möjligheterna att hålla fjällrävsstammen vid liv - men på längre sikt ser det betydligt mörkare ut. - Problemet är att klimatet tycks bli allt varmare och vi har gjort framtidsscenarier som visar att om hundra år finns det risk för att trädgränsen flyttat allt högre upp, så att bara 20-25 procent av den nuvarande fjällvärlden återstår. Det är en utveckling som slår undan benen för fjällämmelns livsvillkor - och utan fjällämmel finns det ingen mat för fjällrävarna, konstaterar Anders Angerbjörn. De senaste två åren har fjällrävsstammen kunnat återhämta sig något sedan ett 20-tal valpar fötts. Bara fyra valpar - I år ser det betydligt sämre ut. Det är väldigt ont om fjällämmel och hittills har vi stött på endast en föryngring, det är en kull på fyra valpar som iakttagits i Helagsfjällen i Jämtlands län. Det finns förhoppningar om att det skall ha skett ytterligare några föryngringar, men det har inte kunnat fastställas, säger Anders Angerbjörn. Fjällräven hotas inte bara av brist på föda. Den utsätts också för en allt aggressivare konkurrens från rödräven. Rödräven är dubbelt så stor som en fjällräv och tar över två-tre fjällrävars revir. - Inte nog med att rödräven tar över fjällrävarnas revir, de dödar även fjällrävarnas valpar och kan även döda vuxna djur. Därför är det nödvändigt att skjuta bort rödrävar där det finns fjällräv. Annars är fjällräven chanslös, säger Anders Angerbjörn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".