Nils Landgren. Foto: Mats Andersson/Scanpix.

Nytt nätverk för europeiska storband

I Luleå håller det på att bildas ett nytt nätverk mellan sex europeiska länders storband. Det är den kände trombonisten Nils Landgren och Norrbotten Big Bands orkesterchef Mirka Siwek som har samlat storbanden i en musikcirkel: European Music Circle (EMC). Målet är att öppna gränserna för att bredda kunskapen om modern storbandsmusik.

– Och att banden ska kunna resa mellan länderna, spela och vara en slags ambassadörer för sin musik. Samtidigt får de inspiration och andras musik till sig, förklarar Nils Landgren som leder Bohuslän Big Band och är konstnärlig rådgivare för nordtyska radions Big Band i Hamburg, NDR.

Landgren är också professor på Musikhögskolan i Hamburg och chef för jazzfestivalen i Berlin. Och inte minst hedersdoktor vid filosofiska fakulteten i Karlstad. Det verkar han vara mest stolt över när man frågar.

Nils Landgren känner orkesterchefen Mirka Siwek i Luleå och Norrbotten Big Band och de båda brinner nu för samarbetet mellan de sex ländernas storband.

Storband som är med i musikcirkeln nu i början är:

  • Bohuslän Big Band.
  • Metropol Orkest Holland. En orkester som anlitas av 10 radiostationer i landet.
  • Nord Deutsche Rundfunk, NDR. Nordtyska radions storband.
  • Danmarks Radios Big Band.
  • Umo Big Band i Helsingfors. 
  • Norrbotten Big Band.

– Det som förenar de olika storbanden är att vi alla är fast anställda och det är likartade förutsättningar för oss, säger Nils Landgren. Vi söker nu pengar ur en EU-fond och går det vägen kan vi få 500 000 Euro per år i fem år.

– Varje band som är med i EMC ska framträda hos varandra. Det här innebär ju att jazzpubliken i Norrbotten och på andra orter i Sverige därmed kommer att få njuta av storband från olika delar av Europa, säger Nils Landgren.

Han säger att storbandsmusiken i dag kan vara allt från konstmusik till experimentell improvisationsmusik, eller kanske Glenn Miller-musik som många förknippar med storband, men musiken förändras så det kan också vara nya verk av alla slag, det ryms mycket.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".