Vojakkalarättegången

Ny version om yxdådet

Uppdaterad 17:16
Den tredje versionen av vad som hände i Vojakkala, när en man misshandlades med en yxa, berättades när hovrättsförhandlingarna fortsatte i Luleå på tisdagen.

Efter att den äldste brodern i förra veckan erkänt att det var han som ytförde yxmisshandeln så skulle resten av familjen förhöras igen mot de nya uppgifterna.

Den yngste brodern har hela tiden hävdat sin oskuld, och det var också han som till slut började lätta på trycket som till slut ledde till att den äldste av bröderna erkände.

Även de övriga syskonen fått ge sin berättelse igen och det är framför allt systrarnas versioner som är nya. Bland annat så berättade båda om vad som ska ha skett i huset efter det att brodern som utfört misshandeln kom in.

”Det rådde kaos”, sa en av systrarna. Den andra systern organiserada snabbt att brodern skulle transporteras bort från platsen och skjutsade han till Finland. En annan av bröderna åkte med men lämnades på ägen för att sdan hämtas upp skjutsas till Seskarö.

På åklagarens frågor om varför de gett flera versioner menade den ena systern att nu var det sanningen som kom fram. Den andra sa att det inte var någon medveten osanning utan de var tvingade till den, och syftade då på de trakasserier de anser sig vara utsatta för.

Men den version som nu getts stämmer överens på många punkter med vad åklagarens vittnen sett. Åklagare Agneta Karlsson menar att trots att det nu kommit nya uppgifter med erkännande så kommer hon att gå på linjen att de var flera som var delaktiga i misshandlen.

– Även om vi har fått en version som överensstämmer med vad våra vittnen sagt så tror jag inte att vi fått hela sanningen.

På onsdag efter lunch inleds slutpläderingarna.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".