Kommunen sköt på inspektion av slakteri

Livsmedelsverket lämnade in en avvikelserapport till Luleå kommun i mitten på juli, angående att grisslakten vid Alviksgården i Luleå inte stod rätt till. Trots det så dröjde det nästan två månader innan en miljöinspektör åkte ut och tittade till platsen.

– Det är väl ingen ursäkt, men en förklaring kan vara att det var mitt i semestertider och vi var kort om folk just då. säger Mats-Åke Bygdemark, chef på miljökontoret i Luleå kommun.

Vid två tillfällen, 25 juni och 1 juli 2008, så levde två grisar när de hamnade i skållmaskinen. Livsmedelsverket gjorde en avvikelserapport som hamnade på Luleå kommun och miljökontorets bord.

Problemet var att den ordinarie handläggaren var på semester och man kunde då inte åka och inspektera gården utan nöjde sig med en lägesrapport via telefon.

– Hade det varit under ordinarie tid, när all ordinarie personal var på plats, så hade vi åkt ut tidigare än vad som vart fallet med det här. Vi valde att nöja oss med ett telefonsamtal och sedan om det var rätt eller fel är en annan fråga.

Johannes Gullbrand, SR Norrbotten

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".