Roland Larsson uppges vara delvis förlamad.
Colombia

Kidnappad norrbottning frigiven

Roland Larsson från Älvsbyn, som varit den colombianska Farc-gerillans gisslan sedan 2007 har släppts. Det bekräftar svenska UD och Roland Larssons son Tommy Larsson fick det glädjande beskedet sen på tisdagen.

När polisen ringde för att meddela att Farc-gerillan nu släppt hans far, Roland Larsson, kunde Tommy Larsson i Sikfors inte tro att det var sant. Först tredje gången polisen ringde för att uppdatera vad som pågick i Colombia kunde Tommy Larsson ta in beskedet.

- Tredje gången fick jag inse att den här gången är det nog allvar, säger Tommy Larsson och skrattar.

Har du hunnit tala med din far?

- Ja, det har jag gjort. Nu var det tyvärr en väldigt dålig lina, men han lät vid gott mod, faktiskt. Han skulle förklara sin sjukdomssituation, men det klippte hela tiden, så jag hörde inte riktigt vad han sa, säger Tommy Larsson.

Sedan tidigare vet Tommy Larsson att hans far förmodligen fått en stroke när han varit gisslan hos Farc-gerillan. Han har svårt att gå och är mer eller mindra förlamad i en arm.

Det är tre år sen Tommy Larsson träffade sin far och nästan två år sen han tillfångatogs av Farc-gerillan i Colombia.

- Det har varit hopp och förtvivlan. Det har varit många ljuspunkter då man fått svar på de brev man skickat och när folk sagt att de sett honom där nere. Men samtidigt har det varit otroligt tungt, ovissheten att inte veta om han lever från en dag till en annan, säger Tommy Larsson.

Det har funnits uppgifter om att Farc-gerillan tidigare ska ha begärt fem miljoner dollar för att släppa Roland Larsson.

-Vi har pantsatt allt vi äger och har och har sett till att vi skulle få låna om det blev skarpt läge, men nu har han tydligen släppts utan föbehåll.

Hur ska ni fira?

-Oj, det har vi inte tänkt på, men det får vi göra när han kommer hem. Han lär väl komma hem nästa vecka och då får vi se vilket skick han är i och om vi kan sammanstråla allihop, säger Tommy Larsson.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".