Tim Hagans. Foto: Erik och Gunnar Westergren.

Drömorkester sätts samman i Luleå

Kompositörer från norra Sverige, Finland och Norge samlas i dagarna i Luleå för att sätta samman en helt ny orkester. Den ska kallas Barents Composer Orchestra och tolv professionella musiker ska handplockas för att spela nyskriven musik. Satsningen ingår i det EU-finansierade projektet Music On Top.

Detta är alltså födelsen av en helt ny ensemble som syftar till att sammanföra spetskompetens på den musikaliska scenen på Nordkalotten, som i sin tur ska skapa nya musikaliska uttryck av hög klass till lyssnare runt om i hela Norden.

Sverige representeras av Norrbotten Big Bands musikaliske ledare Tim Hagans. Trumpetsolist och känd bland annat för sina tolkningar av Miles Davis.

Från Norge kommer Håvard Lund, Harstad. Han har exempelvis komponerat verk som framförts av Kairos symfoniorkester och folkmusikgrupper i Norge.

Från Uleåborg i Finland deltar den nutida klassiska kompositören Olli Roman, som har sin bakgrund fast förankrad i den moderna konstmusiken.

Musikerna i nya Barents Composer Orchestra blir ett slags dream team, eller drömlag, enligt kompositörerna.

De kommer från Uleåborgs symfoniorkester, Norrbotten Big Band och ensemblemusiker från Kultur i Troms.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".