Frigivningen gick lugnt till

Förmodligen har han sin sviktande hälsa att tacka för friheten. Efter nästan två år som fånge var det en svag Roland Larsson som den colombianska gerillan Farc till slut släppte. Nu får han specialistvård i Bogotá.

Den 69-årige pensionerade Skanskaingenjören var den siste utlänningen som Farc släppte. Han var också den för tillfället ende kidnappade svensken i världen.

-Det känns helt fantastiskt, sade sonen Tommy Larsson till TT sedan glädjebudet nått honom i Sikfors utanför Piteå.

Hans medtagne pappa fördes efter tisdagens frigivning till ett sjukhus i Montería i nordvästra Colombia. Ett tag senare pratade de över en sprakig telefonlinje.

-Han nämnde oss syskon. Han skrattade till ett par gånger. Du har varit på en lång resa, sade jag. Ja, ett år och tio månader, sade han.

På onsdagen fick far och son en bättre linje och då berättade Roland Larsson att frigivningen hade gått mycket lugnt till, han blev närmast paff när det stod klart att kidnappningen var över.

Beväpnade män trängde den 16 maj 2007 in i Roland Larssons och sambons hem 35 mil norr om huvudstaden Bogotá. Sambon lyckades fly efter ett par dagar.

Enligt colombianska medier ska Farc från början ha begärt fem miljoner dollar i lösesumma, men inte fått några pengar.

Chefen för underrättelsetjänsten DAS, Felipe Muñoz, säger till tidningen El Tiempo att Roland Larsson frigavs efter förhandlingar mellan den svenska regeringen och gerillan. Förhandlingarna ska ha understötts av Colombias regering. Även internationella frivilligorganisationer påstås ha verkat i kulisserna.

Bedömare anser att svenskens hälsotillstånd troligen har spelat in. Farc lever under stor press och kan ha bedömt det politiska priset som för högt om han skulle ha avlidit i fångenskap.

Detaljerna runt frigivningen vill varken svenska poliser eller diplomater berätta om, ”för att garantera säkerheten för alla som har varit inblandade”.

Det har cirkulerat uppgifter om att ambassaden bett den colombianska senatorn Piedad Córdoba om hjälp med att få svensken frigiven, men det dementerade ambassadrådet Tommy Strömberg för TT på onsdagskvällen.

Tidigare på dagen flögs Roland Larsson till Bogotá i sällskap med Sveriges ambassadör Lena Nordström, som besökt honom i Montería. Hon hade med sig svensk mat till den mycket lättade 69-åringen, som är delvis förlamad efter en förmodad stroke i fångenskapen. I Bogotá kommer Roland Larsson att bli mer grundligt undersökt på en specialistklinik.

Så snart hälsan tillåter kommer han att resa till Sverige. När det sker är oklart. I nuläget har han undanbett framträdande i medierna.

SR Norrbotten/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista